Waarom heb jij je eetbuien niet onder controle?
Eigenlijk begint het bij mij ’s avonds al, mijn goede voornemens voor de volgende dag. Morgen heb ik mijn eetbuien onder controle!! Ik ben vol energie. Ik ga gezond eten. Natuurlijk ga ik sporten. En ook nog mediteren. Allemaal gedachten die ik heb voordat ik ga slapen. En als ik wakker wordt borduur ik daar op verder. Ik heb altijd het volste vertrouwen dat vandaag een fantastische dag wordt.
Ik geloof dat ik superwoman ben!
Elke ochtend is hetzelfde: als ik mijn eerste bakkie koffie drink ben ik er van overtuigd: Vandaag heb ik echt mijn eetbuien onder controle!! Maar dan, soms is het als ’s middags, soms pas ’s avonds, kom er een moment dat ik al mijn goede intenties vergeet en ik me realiseer dat ik een heel pak koek naar binnen heb gewerkt. Huh? Wat is er gebeurd?!!
Wanneer begint het gevecht?
Waarschijnlijk ken jij dat ook. Je begint je dag vol goede voornemens maar wordt al snel afgeleid door alles wat je overkomt. Voordat je het weet val je terug in je slechte gewoontes. ‘S ochtends eet je gezond en ben je lief voor je lijf, ’s avond prop je jezelf vol met alles wat zoet en vet is. Er zijn moment dat je daar bewust bij bent, en vecht je tegen je eetbuien. Je worstelt echt met dat ‘slechte deel’ dat het van je over wilt nemen. Wellicht win je dat gevecht soms ook en heb je voor dat moment in ieder geval wel je eetbuien onder controle.
Het gebeurt voor je er erg in hebt…
Er zijn ook momenten dat dit ‘slechte deel’ zo sluw is dat je niet eens door hebt dat je de controle kwijt bent….. tot het te laat is. De argumenten die dit hongerige deel van jouw brein had om nu toch echt even een patatje oorlog, een frikadel en een kaassoufle te eten, leken heel logisch. Pas nadat je jezelf helemaal vol hebt gestopt realiseer je je een beetje verslagen wat er gebeurd is.
Je hebt inderdaad geen controle over je eetbuien
“Ik verlies compleet de controle over mezelf” beschreef een cliënt toen ze over haar eetbuien vertelde. Waarschijnlijk voelt het zo, dat je de controle verliest op het moment dat je slechte gewoontes het weer van je goede voornemens winnen. En eigenlijk is dat ook wel zo. Als jij de controle verliest neemt het primitieve deel van jouw brein het over van je vrije wil. Je doet dingen die voelen alsof ze niet horen bij wie jij bent.
Heb jij ook een gespleten persoonlijkheid?
Het is eigenlijk net alsof er 2 versies van onszelf bestaan. Je vrije zelf, dat deel van jou dat altijd de juiste keuzes maakt, en je primitieve zelf, dat deel van jou dat instinctief reageert en onmiddellijke bevrediging wilt. Ons vrije zelf staat overdag aan het stuur. Je voelt je krachtig en gedisciplineerd en alles gaat goed, totdat je emotioneel wordt uitgedaagd. Misschien heb je haast, ben je gefrustreerd, voel je je alleen of zie je jezelf in de spiegel en vind je jezelf veel te dik. Hoe heftiger de emotie, hoe meer controle jouw primitieve zelf krijgt over je gedrag!
Hi! Ik ben jouw innerlijke holbewoner!
Heb je het gevoel dat je de controle verliest? Nou, dan staat op dat moment je primitieve zelf aan het stuur van je leven. In dit artikel over de oorzaak van je eetbuien beschrijf ik dat er 27 verschillende versies zijn van ons primitieve systeem. We worden allemaal beïnvloed door 1 van die 27 systemen. Bij ieder systeem gebruikt het primitieve deel andere argumenten om je ervan te overtuigen dat het slim is om nu een eetbui te hebben.
Welke argumenten heeft jouw primitieve zelf om een eetbui te hebben?
Stel je eens jouw vrije zelf voor met al de geweldige eigenschappen die je dan hebt. Stel je nu eens voor dat jij echt vanuit je vrije zelf gaat leven, dat je altijd fit en gezond bent en je eetbuien volledig onder controle hebt. Misschien ga je dan wel helemaal stralen, maar misschien is er ook een klein stemmetje in je hoofd dat tegen je zegt:








Alles waar je aandacht aan geeft groeit
Als jij je niet bewust bent van jouw primitieve zelf is het erg makkelijk om de controle over je leven te laten nemen. Voordat je het weet heb je negatieve gedachten en komt jouw primitieve zelf met argumenten om te snoepen.
Je doet het jezelf aan!
Wat de meeste mensen niet weten is dat ons brein trainbaar is. Elke gedachte, elke handeling creëert neurologische paden in je brein. Hoe vaker je die paden bewandeld, hoe makkelijk het wordt om dat pad te bewandelen. Je bent dus continu jouw brein aan het trainen, ook als je ‘slechte’ dingen doet. Deze kennis is niet nieuw en wordt bijvoorbeeld ook in het boek Train Your Brain To Get Happy beschreven. Toch is het iets dat echt goed tot je door mag dringen en daarom herhaal ik het nog een keer:
Je gedachtes en gedrag trainen jouw brein om nog beter te worden in die gedachtes en dat gedrag!

Een snelle reminder?
Download deze afbeelding als schermachtergrond op je mobiel!
Hoe train jij jezelf om eetbuien te krijgen?
Helaas zijn wij ontzettend goed in het trainen van onze primitieve zelf. Want wat gebeurd er als jij merkt dat je de controle over je eetbui verliest?
We stellen ons dat niet alleen voor, het is al bijna alsof we het echt ervaren! Het kwijl loopt zo ongeveer uit je mond bij de gedachte alleen al! Hoe sterke de emoties die je bij die gedachten hebt, hoe groter de neurologische paden. Dus…. of je nou van je eetbuit geniet, of dat je er als een ware weighloss ninja tegen vecht hoe sterker de emotie, hoe groter de neurologische paden.
Ik ga geen eetbui krijgen! Ik heb nu mijn eetbuien onder controle!!
Helaas! Ook die gedachten helpt niet. Want als jij denkt: ik heb nu mijn eetbuien onder controle, denk je nog steeds aan eetbuien.
Zelfs als je denk dat je het niet gaat doen ben je aan het trainen dat je een eetbui gaat krijgen. Waarom? Omdat de eetbui in je gedachten is, ook als je er tegen aan het vechten bent. Als je al die gedachten hebt, wat denk jij dat je dan voor neurologische verbindingen worden aangemaakt? Om komkommer te eten en te sap-vasten?! Natuurlijk krijg je met zulke gedachten je eetbuien nooit onder controle.
Je eetbuien onder controle krijgen door je brein te veranderen
Het komt er op neer dat jij als emotie-eter je brein fantastisch hebt getraind om eetbuien te krijgen. Je obsessieve gedachten en de hoeveelheid emotie die gepaard gaat met je gevecht zorgen ervoor dat je neurologische paden snelwegen zijn. Het veranderen van deze neurologische snelwegen is niet makkelijk. Tijdens mijn workshop LEEF! werken we op een dieper niveau aan de onderliggende patronen die jouw eetbuien in stand houden en leer je welke gedachten jij nodig hebt om je brein te veranderen.
Zo kun jij zelf je brein herprogrammeren
Hoe kun jij je brein zo programmeren dat je je eetbuien onder control krijgt? Je hersens werken eigenlijk als een spier. Hoe vaker je iets doet hoe gemakkelijker het zal worden.
Besef je je wel eens hoe vaak je dezelfde gedachten hebt? Marci Shimoff schrijft in haar boek Happy For No Reason dat we wel 60.000 gedachten per dag hebben.
Volgens haar zijn 80% van deze gedachten negatieve gedachten. Auch! Maar dat is nog niet het ergste: 95% van die gedachten zijn elke dag hetzelfde! 😱 Geen wonder dat het zo lastig is om te stoppen met die klote eetbuien!!
95% van onze gedachten zijn elke dag hetzelfde, en 80% van deze gedachten zijn negatief!
Waarom heb je deze gedachten?
Al deze gedachten worden gevormd door neurologische paden in je hersenen. Je kunt je deze neurologische paden voorstellen als de infrastructuur in ons land. Paden die veel gebruikt worden zijn als snelwegen zo breed terwijl paden die weinig worden gebruikt overgroeide bospaadjes zijn die soms zelfs helemaal verdwijnen.
Hoe vaker je iets doet hoe dikker de neurologische verbinding zal worden.
Je brein kent niet het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding
Het mooie is dat je iets niet daadwerkelijk hoeft te doen om neurologische verbindingen aan te maken maar dat je je ook kunt voorstellen dat je iets doet.
Onderzoek met spiegelneuronen heeft namelijk aangetoond dat je hersens geen verschil maken tussen dingen die werkelijk gebeuren of dingen die je je inbeeld. Dit is voor het eerst aangetoond door Rizzolatti in de 80er jaren toen hij hersen onderzoek deed met resus aapjes.
Hij kwam er achter dat precies hetzelfde gedeelte in de hersenen van de aapjes oplichtte als ze iets zelf deden of als ze hem iets zagen doen.
Dit onderzoek is verder uitgebreid naar mensen, en hersenscans bij mensen tonen aan dat hetzelfde gedeelte van je hersen wordt gebruikt als je iets doet of als je je voorstelt dat je iets doet en zelfs als je iemand anders iets ziet doen!
Herprogrammeer je brein
Je kunt je brein herprogrammeren en nieuwe neurologische paden aanleggen door je voor te stellen hoe jij zou omgaan met een eetbui als jij zou reageren vanuit je vrije zelf.
De bedoeling is niet dat je je dit alleen visualiseert (inbeeld), maar dat je je ook verplaatst in het gevoel en de gedachten die je dan hebt. Visualiseer niet dat de drang naar een eetbui er niet is, beeld je in dat die drang er wel is, en stel je voor hoe jij met die drang omgaat als jij kunt reageren vanuit je vrije zelf. Hoe ga jij om met je drang naar snoep als jij rustig bent, liefdevol bent, wijs bent.
Put it into practice:
- Welke gedachten heb je?
- Hoe voel je je?
- Wat doe je?
- Rust
- Vrijheid
- Vertrouwen
- Zelfliefde
- Geborgenheid
- Moed
- Dankbaarheid
- etc
- Welke gedachten denk je dan?
- Hoe voel je je dan?
- Wat doe je dan?
Dagelijks oefenen als je echt je eetbuien onder controle wilt krijgen!
Dus… Hoe vaker jij je dit voorstelt hoe beter de nieuwe neurologische verbindingen zullen worden en hoe makkelijker het zal zijn om vanuit je vrije zelf te leven. Daarom raad ik je aan om ten minste elke ochtend deze oefening te doen en je voor te stellen hoe jouw leven er uit kan zien als jij leeft vanuit je hogere zelf! Dat betekent gaan met die banaan en met nog meer toewijding je positieve gedachten denken als je negatieve gedachten!
P.S. Ken je een vriendin die ook altijd op dieet is maar nooit afvalt? Wellicht doet zij ook aan emotie eten en wil ze leren hoe ze haar eetbuien onder controle kan krijgen. Je kunt dit artikel via de Social Media knoppen hier onder delen.
Wat een herkenning zeg, in ALLE opzichten…..😱
Ik kijk elke dag uit naar de volgende info!
🤗 Wat fijn dat je het zo waardeert!
Dankjewel Rose!
Hier heb ik wat aan.
Ga zeker elke dag deze oefening doen.
Goed zo Caroline! Jarenlang wenste ik een nieuw brein tot ik me realiseerde dat ik zelf een nieuw brein kon maken. Wat een verlichting!
Morgen begin ik…..en dat zeg ik elke keer…het gaat dan de hele dag goed…tot aan het avondeten, dan heb ik mijn gedachtes niet goed onder controle.
Ja die morgen begin ik was ook 25 jaar lang mijn argument 😂 Het is eigenlijk wel indrukwekkend hoe we ons zelf voor de gek kunnen houden hè?
Wie herkent dit?
Ja, echt herkenbaar en zonde van al die jaren.
ECHT!!
Pijnlijk herkenbaar en dan ben ik toch al best lang bezig met afstemmen 🤔
Heel fijn deze informatie
Fijn dat het waardevol is, ondanks dat je er al mee bezig bent!
Ik krijg altijd een heel opgefokt stressie gevoel als ik een eetbui krijg. Ik vecht er tegen en vervolgens moet ik iets eten.
Ik denk dat ik door meer vertrouwen en zelfliefde de eetbui zou kunnen voorkomen. De lange termijn moet belangrijker zijn dan de korte termijn.
Je die lange termijn is erg belangrijk. Juist het gevecht tegen je eetbui zorgt voor stress, en stress zorgt weer voor een eetbui. Het is een vicieuze cirkel. Ik ben er van overtuigd dat zelfvertrouwen en zelfliefde de oplossing zijn!
morgen begin ik weer opnieuw: mijn standaard gedachte! Zo herkenbaar.
deze week in een sessie voor mezelf met mijn geluksmomenten sloeg dat opeens om en kwam er een stuk verdriet naar boven dat ik volgens mij naar de achtergrond had geduwd. Net alsof het erdoor versterkt werd.
Ik zal me bevrijd voelen… me niet altijd hoeven af te vragen of ik niet wordt aangestaard, me niet altijd de reus voelen in een gezelschap
Wouw wat gaaf dat die sessie je zo heeft geholpen Aranka! Ik heb inderdaad ook ervaren in sessies dat er bij mij echt heftige emoties zaten onder het emotie-eten. Juist door die niet meer weg te eten en toe te laten voel ik me echt heerlijk.
Stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ach morgen gaan we weer beginnen met gezonder. Het kan nu nog wel. Nog 1 keer een eetbui dan. Kom op, niet te streng zijn voor jezelf, pak maar die reep chocolade.
Ik moedig mezelf aan, maar als ik een eetbui heb gehad ben ik wel teleurgesteld in mijzelf.
Mijn vrije wil heeft de leiding over mijzelf want als ik een eetbui heb, maak ik die keuze vaak toch wel best bewust, omdat ik dus het stemmetje na ga die zegt dat het 1 keer nog wel kan. Maar dat zal ook uit het primitieve zelf komen haha.
Ik denk dat wij hetzelfde stemmetje hebben.
dat stemmetje herken ik ook. heel bewust kiezen en dan toch balen achteraf.
welke gedachten helpen dan?
Heel herkenbaar allemaal. De afgelopen dagen meerdere keren het kwartje horen vallen…maar het lijkt of ie weer omhoog stuitert zodat ik alsnog in oude patronen verval. Ik bekijk daarom alle mails en video’s vaker terug. In de hoop dat ik (lees mijn primitieve brein het uiteindelijk ook ECHT hoort, voelt en toe kan passen 😊
Ja dat oude patroon kom je niet zomaar van af. Dat komt omdat je gedrag vanuit een dieper niveau wordt aangestuurd. Als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt dan kun je wel proberen je patronen te veranderen maar dan is het erg makkelijk om weer in een oud patroon terug te zakken.
Wat een eye-opener, ik herken het en ga mijn best doen om mijn brein te herprogrammeren door dagelijks deze oefening te doen. Ook ik denk dat dit alleen gaat lukken als ik meer zelfvertrouwen en zelfliefde heb. Dus ook daaraan ga ik werken.
De argumenten die mijn brein gebruikt:
* Je eet nu al weken gezond, en bent nog niks afgevallen dus het maakt toch niet uit.
* Die en die snoept ook en die zijn hartstikke slank. 1 zak chips kan echt geen kwaad.
* Je hebt zo hard gewerkt. Je hebt het verdient om lekker (ongezond) te eten.
100en uitvluchten kent mijn stemmetje.
– een slechte dag gehad? Eet lekker iets.
– morgen gaan we op dieet.
– je kan best je kast nu leegeten. Dan is dat al weg.
– het mag wznt je voelt je zielig/ongelukkkig/eenzaam… dit id t moeilijkste trouwens.
– deze koekjes bevatten minder suiker dus t kan geen kwaad.
Wat goed dat je je bewust wordt van dat stemmetje. Alleen als je door hebt wat je doet kun je het veranderen, dus dit is een belangrijke eerste stap!
Ik vergelijk het vaak met toen ik stopte net roken. Toen heb ik ook mij brein geherprogrammeerd door bij elke keer dat ik zin kreeg in een sigaret te denken: er is maar 1 manier om van dit gevoel af te komen en dat is door het niet meer te doen.
Ik ben al een tijd op zoek naar de beste gedachte als het gaat om stoppen met wijn drinken en daarbij een halve zak noten te eten. Dat is nu mijn nieuwe verslaving. Gelukkig niet elke dag, maar naar mijn zin wel te veel.
Dit artikel is een bevestiging van wat ik al eerder wist en heb toegepast. Het haalt het weer naarboven en helpt mij om weer de goede gedachtes te krijgen.
Heel herkenbaar en goed verwoord.
Waar ik erg tegenaan loop is dat mijn gezin wel gewoon een koekje wil eten en een chocolaatje en/of nootjes. Ik ben degene die de boodschappen doet dus ik bepaal al erg wat er wel en niet in huis komt. ( Ik koop bijvoorbeeld nooit chips. We wonen niet in de buurt van een winkel dus tussendoor even snel wat halen lukt vaak ( gelukkig) ook niet.
Ik vind het heel moeilijk om dan steeds niet ook iets te nemen als de kinderen of andereren wat lekkers krijgen. Het lukt dan vaak nog wel op het moment zelf maar neem dan later stiekem toch ook nog wat. Helaas ongemerkt gaat er meer eten naar binnen dan gewenst. Als ik het lekkers niet in huis heb eet ik het ook niet. Vaak in de middag komen eerst de kinderen thuis en willen wat lekkers, je pakt wat voor ze. Vervolgens komt mijn man binnen en die wil ook wel wat lekkers en vervolgens komt mijn schoonvader ook nog eens binnen en die wil je ook nog wat aanbieden. Kortom 3 momenten dat de koektrommel open staat. Hier baal ik echt van maar op de een of andere manier lukt het met niet om anders te doen. Er is steeds dat stemmetje niet doen maar toch “overkomt”me het vaak weer. Met name aan het eind van de dag. In de ochtend heb ik hier veel minder moeite mee.
Hi Rosalinde, ik dank dat het voor veel mensen herkenbaar is. Juist de eetmomenten die sociaal normaal zijn zorgen vaak voor triggers. Het is ook echt heel lastig om anderen wat aan te bieden en dan zelf niets te nemen. Toch is het wel mogelijk 🙂 Ik ben benieuwd of je ook ervaart dat je dan na de koekjes met anderen ook weer de gedachten hebt: nu maakt het toch niet meer uit, ik ben al fout bezig.
Helaas te vaak wel. Krijg dan een energiedip en los dit op door nog maar wat te eten.
Dag 6 vond ik een interessante opdracht. Ik kwam daarbij echt tot de conclusie, dat ik meer mijn gevoel moet laten spreken. Mijn brein overdrijft zo het denken aan en bij het eten, dat is niet normaal. Al 45 jaar lang….Het brein moet dat gevoel wel aansturen natuurlijk, maar niet overheersen. Er is nog veel werk aan de winkel, want daarbij zal ik ook bepaalde gewoontes (2× per dag vaste tijden voor een potentiële eetbui) moeten zien te doorbreken. Ik ben zelf wel heel benieuwd of me dat gaat lukken op eigen kracht.
Hoi
Met wekelijks een paar eetbuien, is dit dqg vijf zonder een eetbui.
Het helpt echt om in je hoofd je af te vragen wat je gezonde kant zou kiezen
Wat goed Yovnne! Het geeft zo veel rust toch, om geen eetbuien te hebben. Je kunt de volgende oefening 1 minuut proberen voordat je iets wilt gaan snoepen om er achter te komen wat het is dat je echt wilt. https://www.youtube.com/watch?v=JKHy6G59WpM