Hoe worden jouw eetbuien getriggerd?

“Wat ben jij AFGEVALLEN zeg!” zei ik tegen mijn lieve vriendin Sim. Ik had haar een paar weken niet gezien en ze vertelde vol trots dat ze in 3 weken 12 kilo kwijt was, zonder honger. Geen eetbuien en honger tijdens het afvallen? Dat klonk heel interessant.

Ze deed een nieuw dieet:
– 6 weken lang, 500 kcal per dag
– Geen vetten,
– wel gekookte kip en vis
– een aantal specifieke groenten
– en pilletjes om je HONGERGEVOEL te stoppen

Je kreeg er meer energie door, viel ervan af, en het bracht je hormonen in balans.
Je raad het al… dat wilde ik ook!

Over 8 weken ging ik op vakantie, en wat mij betreft mocht er nog wel 20 kilo af.

5 kilo kwijt in 4 dagen?

Het dieet begon met vet laden: de eerste 2 dagen moest ik tussen de 3000 kcal en de 5000 kcal aan vetten eten. Daardoor sprong mijn lichaam in de vetverbrandingsmodus waardoor daarna meteen de kilo’s eraf zouden vliegen.

En dat was ook zo!
Ik woog me elke ochtend en DE KILO’S VLOGEN ER AF! Na 4 dagen was ik 5 kilo kwijt. Ik voelde me ondanks mijn aanhoudende hongergevoel super trots op mezelf.

Wat ik er allemaal voor over had om af te vallen

‘S avonds ging ik uit eten met mijn 2 broers, en omdat ik maar bepaalde soorten groenen en geen vet mocht at ik voor ik van huis ging alvast mijn avondmaaltje. Ik besloot de 12 km naar het restaurant te gaan fietsen. Het was een prachtige dag en door het fietsen kon ik nog wat extra calorieën verbranden, toch?

Terwijl mijn broers heerlijke gerechten kozen zak ik aan een bord met ijsbergsla met citroensap. Wel-een-beetje-afzien, dacht ik. Maar ja, dat had ik er wel voor over.

Hoe geef jij jezelf toestemming om een eetbui te hebben?

Op de terugweg ik me niet zo lekker. Ik was een beetje trillerig en ook misselijk. Halverwege trok ik het echt niet meer. Ik had te weinig gegeten realiseerde ik me, en ik dacht…

– het was niet zo slim om te gaan fietsen, ik heb gewoon te veel calorieën verbrand
– als ik nu even langs de Appie ga dan koop ik wat lekkers, DAN BEGIN IK MORGEN ECHT!!
– tenslotte ben ik nu toch al 5 KG afgevallen, ik kan nu echt wel even iets te eten halen

En zo liep ik al trillend van honger door de supermarkt. Ik voelde me, net als een verslaafde, koortsig van verlangen naar suiker en vettigheid. In een roes probeerde ik te kiezen wat ik nu kon eten? Ik voelde ‘het eetbuien hebben tijdens het afvallen al opkomen’.

Morgen begin ik opnieuw,” dacht ik, “ik kan dus nu het beste ALLES ETEN WAT IK LEKKER VIND. Vanaf morgen ga ik echt NOOIT MEER SLECHT ETEN, dus ik mag nu best een eetbui hebben.

 

Zo gaf ik mezelf toestemming om een eetbui te hebben.

Laat mij in het commentaarveld hier onder weten:

Hoe geef jij jezelf toestemming om een eetbui te hebben?

Hoe lang houd jij een dieet gemiddeld vol voordat je weer een eetbui krijgt?

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

En met de gedachte “Ik mag nu best een eetbui hebben!” besloot ik een croissantje, een koffiebroodje, een kaasstengel, een gevulde koek en een appelflap te kopen. Terwijl ik de winkel uitliep propte als een uitgehongerde diëter het croissantje in mijn mond. Een gevoel van ontspanning en euforie stroomde door me heen op het moment dat de suiker in aanraking kwam met mijn smaakpapillen. Het was alsof er een dosis geluk in mijn hersenen werd gespoten. Eindelijk kon ik weer rustig ademen.

De volgende dag begon ik opnieuw met diëten. Eerste weer 2 dagen 3000 kcal vet laden, anders werkte het programma niet.
Tot mijn schrik was ik na 2 dagen vet laden wel 6 kilo aangekomen. Maar, redeneerde ik, dat gaat er vanaf morgen wel af.

Maar dat was niet zo, het lukte me niet om het dieet meer dan een paar dagen vol te houden. Eetbuien hebben tijdens het afvallen, zorgde alleen maar voor frustraties en zoveel onrust in mijzelf.

Eetbuien bleven terugkomen

Keer op keer overtuigde ik mezelf: morgen ga ik echt beginnen om dat als excuses te gebruiken om nog 1 keer een eetbui te hebben. Aan het eind van de zomer was ik 12 KILO AANGEKOMEN, en super gefrustreerd met mezelf. De eetbuien tijdens het afvallen gaven mij zo een grote achterstand op dat wat ik wilde bereiken.

Natuurlijk gaf ik de moed niet op. Ik ging gewoon opzoek naar een ander dieet.

Pas jaren later besloot ik: ZO WIL IK NIET MEER LEVEN! Ik was meer dan 20 jaar aan het diëten, en met mijn ‘Morgen-begin-ik-echt’ gedachte had ik MEER DAN 4000 DIEET POGINGEN gedaan.

Hoe kwam ik van mijn eetbuien af?

Natuurlijk ben ik nog niet perfect. Ik heb zeker nog momenten dat ik wat minder gezond eet, en ik geniet daar ten volste van.
Heb ik nooit meer eetbuien? Dat kan ik niet zeggen. Wat ik wel weet is dat ik me de laatste keer dat ik een eetbui heb gehad niet kan herinneren. Wat ik ook weet is dat ik nu lief ben voor mezelf. Mijn relatie met eten is drastisch veranderd en ik eet niet meer omdat ik een leegte wil vullen of omdat ik gevoelens wil wegdrukken. Ik ben 15 kg ben afgevallen. Ik voel me sexy en energiek en geniet van eten, van mezelf en van mijn leven.
Het niet hebben van eetbuien tijdens het afvallen of eetbuien over het algemeen gaf mij zoveel voldoening, los van het feit dat ik mij lekkerder in mijn vel voelde.

Als psycholoog gebruik ik mijn kennis en ervaring met emotie-eten om andere emotie-eters te helpen hun ongezonde patronen te doorbreken zodat zij ook lekker kunnen afvallen en kunnen genieten van zichzelf.

Ik geloof namelijk dat we het allemaal verdienen om onvoorwaardelijk van onszelf en ons lichaam te houden en te genieten van het leven. Ik geloof dat diëten ervoor zorgt dat je niet tevreden bent met jezelf en niet geniet. Iets wat voor stress en beperkingen zorgt en continu voor (zelf)kritiek.
Wil jij ook onvoorwaardelijk van jezelf te gaan houden en te stoppen met diëten en jezelf te bekritiseren? Dan ben ik er voor jou!!