Heb ik een eetstoornis of eetbui-probleem? 

Wat is het verschil tussen een eetstoornis of eetbui” kreeg ik als vraag via Facebook. “Ik heb namelijk gelezen over Binge Eating Disorders (BED) of wel Eetbuistoornis en ik herken me daar in.” Ik vind het heel begrijpelijk dat die vraag aan mij gesteld wordt, aangezien ik psycholoog ben én me specialiseer in emotie-eten en eetbuien. 

Een paar dagen later kreeg ik de volgende vraag via de mail. 

De dingen die jij noemt bij emotie-eten komen erg overeen met Binge Eating Disorder. Maar jij noemt het geen eetstoornis. Is daar een reden voor? Zie jij duidelijke verschillen tussen een emotie-eter en iemand met een eetstoornis?

“JA!” Antwoordde ik vol overtuiging.

Weer een paar dagen later kreeg ik een appje van een dame die vroeg: “Zijn eetbuien hetzelfde als emotie-eten?”

“NEE!” reageerde ik. Ik zie het als twee compleet verschillende dingen. 

Waarom ik het geen eetstoornis noem

Toen ik psychologie studeerde ben ik ook in aanraking gekomen met de Binge Eating Disorder of eetbuistoornis. De beschrijving in het DSM is vrij nieuw en is ontstaan omdat mensen met een Binge Eating Disorder niet voldoen aan de criteria van anorexia nervosa of boulimia nervosa pasten.  Het was voor mij een ongelooflijke opluchting om te lezen over eetbuistoornissen. Eindelijk realiseerde ik me dat ik niet de enige was die dit gestoorde gedrag vertoonde!  

Toch heb ik voor mezelf een hele duidelijk reden om het geen stoornis te noemen.

Wat is het verschil tussen emotie-eten en een eetbui?

Ten eerste maak ik een onderscheid tussen emotie-eten en eetbuien. 

Eten vanuit een emotionele drijfveer heeft een hele belangrijke functie. We eten voor de gezelligheid, om dingen met elkaar te vieren, en ook om te rouwen. Dat is helemaal prima en heel menselijk. Iedereen doet het en het hoeft niet ongezond te zijn. 

Wanneer eten een eetbui?

Ik heb een heel artikel geschreven over de 3 factoren die van eten een eetbui maken. Voor mij is eten een eetbui als je eet vanuit een onthouding en controle verlies ervaart. Dit kan een fysieke onthouding zijn (je eet iets wat je van jezelf niet mag) of een emotionele onthouding (je eet iets en je kunt er niet van genieten). Ook heb je op het moment dat je een eetbui hebt het gevoel compleet de controle te verliezen. Je voelt je na een eetbui schuldig, boos, zwak, teleurgesteld. (In dit artikel beschrijf ik hoe je jouw eetbuien onder controle kunt krijgen >>). 

Hoeveel moet je eten voordat het een eetbui is?

Het gaat dus om de fysieke en emotionele onthouding en een gevoel van controle verlies die het tot een eetbui maakt in mijn ogen, niet om de hoeveelheid die je eet! Je kunt namelijk ook 1 stuk pizza eten, en je ongelooflijk schuldig voelen! 

Bij een eetbuistoornis is de definitie dat iemand die significant meer eet in een korte tijd dan een ander, dat in combinatie met het gevoel van controle verlies en een schuldgevoel. Dat betekent dus dat iemand met een Binge Eating Disorder áltijd grote hoeveelheden eet tijdens een eetbui. Het kan zeker zijn dat veel van mijn lezers zich daarin herkennen en inderdaad een eetbuistoornis hebben. 

Ik trek mijn definitie echter breder dan de kenmerken van een eetbuistoornis. Ook mensen die minder eten dan anderen kunnen het gevoel hebben dat ze een eetbui hebben, controle verlies en schuldgevoel ervaren. En ook hen wil ik helpen hun obsessie met eten te overwinnen.

Wat is het verschil in behandeling tussen eetstoornis of eetbui-patroon? 

Er is geen verschil! De oplossing is hetzelfde. Het maakt niet uit of je een eetstoornis of eetbui-patroon hebt, uiteindelijk moet je ontdekken wat de onderliggende oorzaak is die het gedrag bij jou veroorzaakt. Daarom duik in met cliënten tijdens de training LEEF! de diepte in en focussen we niet op dieet, maar kijken we naar je onderliggende drijfveren. Op het moment dat jij je diepere issue’s aanpakt voel je je beter en ga je automatisch anders eten.

Hoeveel mensen hebben een eetbuistoornis? 

Een echte eetbuistoornis is een psychiatrische aandoening. Het is een erg heftige stoornis die maar weinig voorkomt. Ja, het kan zijn dat jij jezelf in de symptomen herkent, maar geef jezelf alsjeblieft niet direct het label. Op dit moment zijn er duizenden mensen die mij volgen en die meedoen met de 10-daagse Cut The Crap Challenge. Deze mensen hebben allemaal luist van eetbuien. Het zou goed kunnen zijn dat sommigen van hen aan de DSM classificaties voldoen voor een eetbuistoornis, maar ik wil ze niet dat label geven. Ik ervaar namelijk dat mensen zich gaan identificeren met hun label. Echter, ik ben er van overtuigd dat je geen emotie-eter bent, maar dat je aan emotie-eten doet. Daarom is het belangrijk die identificering te vermijden.

Je BENT geen emotie-eter, je doet aan emotie eten. 

Wie je bent kun je niet veranderen, wat je doet wel! 

Laat mij in het commentaarveld hier onder weten:

Denk jij dat je een eetbuistoornis hebt of heb je gewoon last van eetbuien?

Ervaar jij ook schuldgevoel en controle verlies bij het eten van kleine hoeveelheiden ‘slechte’ dingen?

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.