Waarom eten we emoties weg?

Zoals ik al vaker heb aangegeven, geloof ik dat er een aantal redenen zijn waarom we eetbuien hebben. Door de manier waarop we denken, doordat we emoties proberen weg te eten en niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Bij de meeste mensen is het vaak een combinatie van alle drie.
Het zijn dan ook één van de meest voorkomende redenen waarom wij eten, om stress en vermoeidheid te onderdrukken.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat sinds de jaren ’90 vrouwen ongelukkiger zijn dan mannen? Begin jaren ’70 was het nog andersom, toen waren mannen nog ongelukkiger. Maar sinds de emancipatie van de vrouw is het geluksgevoel van vrouwen drastisch gedaald. Volgens een report van DOVE hebben vrouwen zelfs nog nooit zo’n laag zelfbeeld gehad als dat we nu hebben.

Hebben we emotie-eten nodig?

Hoe komt het dat wij als geëmancipeerde vrouwen meer rechten en meer vrijheid hebben dan alle vrouwen voor ons, en tóch minder gelukkig zijn? Ik geloof dat het komt omdat wij meer eisen stellen aan onszelf dan ooit tevoren. We verwachten van onszelf dat we slimm-er, gezond-er, nett-er, succesvoll-er, social-er, georganiseerd-er, en alle –er’s die je maar kunt bedenken moeten zijn. Niets is goed genoeg en alles kan bet-er. Natuurlijk, omdat we intelligent-er en bewust-er zijn, geven we onszelf zo nu en dan een schouderklopje. We zijn dan trots op alle ballen die we hoog houden. Maar die trots echt voelen, tot in het diepste van onze kern geloven dat we goed genoeg zijn en er toe doen, dat is een ander verhaal. We ervaren veel druk, zijn ongelooflijk kritisch naar onszelf en bouwen naar buiten toe een beeld op dat alles super gaat. Ondertussen zijn we continu bang dat we door de mand vallen en liggen we nachten lang wakker te piekeren over wat er allemaal fout kan gaan in ons leven. Geen wonder dus dat we zo veel stress ervaren, eetbuien hebben en dat we emotie-eten gebruiken om ons goed te voelen want… Emotie-eten werkt echt!

Emotie-eten werkt echt

We wenden ons tot suikers en chocola om onszelf op te peppen en ongemakkelijke gevoelens als vermoeidheid en onrust te vermijden. De suikers zorgen ervoor dat er een stofje in je brein wordt afgegeven (Bèta-endorfine) waardoor je je weer even goed voelt. Emotie-eten werkt dus echt!
Maar al snel is het effect van deze stofjes uitgewerkt en voel je je weer overweldigd en moe. De eetbuien zorgen er tenslotte niet voor dat de oorzaak van je vervelende emoties weggenomen wordt. De vraag die ik kreeg in de Lief Zijn Voor Mezelf Sisterhood was daarom ook als volgt. ”Hoe weet je of je negatieve emoties voldoende hebt opgeruimd, zodat ze je niet triggeren om een eetbui te hebben?” Die vraag beantwoord ik in deze video.

Laat mij in het commentaarveld hier onder weten:

Welke emoties probeer jij weg te eten tijdens je eetbuien?

Hoe lang duurt het voordat jij je klote begint te voelen na een eetbui?

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

Wat levert emotie-eten je op?

Wat is de reden dat je aan emotie-eten doet? Om te delen met vervelende emoties, toch?
Je krijgt een eetbui omdat je het allemaal even niet meer trekt en behoefte hebt aan rust. Die rust die krijg je als je emotie-eet, omdat de suikers zorgen voor die Bèta-endorfine afscheiding. Helaas is die rust van korte duur, want al snel zijn de suikers uitgewerkt komen die vervelende emoties weer terug. Het schuldgevoel dat je dan hebt omdat je een eetbui hebt gehad doet er dan waarschijnlijk nog een schepje boven op. – FF tussendoor; als je veel last hebt van schuldgevoel en zelfhaat na een eetbui lees dan ook DEZE blog over Wat te doen na een eetbui

Hoe voorkom je dat je emoties tot emotie-eten leiden?

Je moet stoppen met wegrennen van je emoties en echt bij jezelf voelen wat er speelt. In de ”Lief Zijn Voor Mezelf Sisterhood” zijn er meerdere video’s waarin ik je leer hoe je dat doet. Maar hoe weet je nou of je emoties voldoende zijn opgeruimd? Dat weet je doordat je die rust in je hoofd voelt waar je zo’n behoefte aan hebt. Als je die diepe innerlijke rust voelt, is er niets meer dat je triggert.

Zolang je nog onrust voelt, ligt er dus altijd een eetbui op de loer. Je moet dus dealen met je shit in plaats van ervoor weg te rennen!