De tip tegen eetbuien: Dan eet je toch gewoon iets gezonds?!
Goedbedoelde adviezen van mensen die zelf niet weten hoe de drang naar een eetbui voelt. Iets gezonds eten, meer water drinken. Allemaal leuke adviezen om eetbuien te voorkomen, en ze werken gewoon niet! Dat weet jij ook. Maar waarom werken die tips tegen eetbuien niet?
“Waarom werkt een tomaatje niet en krijg ik toch weer behoefte aan iets ongezonds?”
Deze vraag kreeg ik net van 1 van mijn cliënten tijdens een masterclass die ik gaf aan mijn Lief Zijn Voor Mijn Lijf Elites leden.
In deze video leg ik uit hoe dat komt.
We zijn niet verslaafd aan eten of aan suiker, maar aan de belofte aan genot. Deze verslaving komt voor uit ons dopamine systeem. Dopamine zorgt er niet voor dat we ons goed voelen, dopamine zorgt er voor dat we op zoek gaan naar dingen waarvan we denken dat we ons er goed door voelen. Een ongelooflijke belangrijke nuance! Het is de anticipatie, het verlangen, de hunkering naar bevrediging die ons motiveert, niet het resultaat zelf!
Dat betekent dus dat het niet uitmaakt hoe vol jij zit met selderijstengels, komkommer, tomaatjes en water, als je een drang naar een eetbui voelt dat zal die blijven. Dat is de reden dat tips tegen eetbuien niet werken. Ze pakken de onderliggende oorzaak niet aan.
Laat mij in het commentaarveld hier onder weten:

Heb je ooit wel eens iets gezonds genomen terwijl je behoefte had in een eetbui? Wat gebeurde er toen? Welke gedachten had je daarna? Is het daardoor gelukt om geen eetbui te hebben?

Als je na uitstel toch nog een eetbui hebt, wat gebeurd er dan als je die eerste hap neemt?
Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.
Dit klopt helemaal. Als je er eenmaal aan toegeeft dan heb ik de volgende dag weer behoefte aan een eetbui en inderdaad een tomaat helpt bij mij niet. De drang blijft gewoon.
Fijn dat je het herkent Sylvia. Dan is het nu tijd om er wat aan te gaan doen ?
Zo herkenbaar, maar wat is nou het sleutelwoord om daar wat aan te gaan doen?
Je kunt je brein veranderen Sil. Het hebben van eetbuien kun je niet oplossen door proberen je eetpatroon te veranderen omdat je dan trek blijft houden. Je moet de onderliggende reden dat je eetbuien hebt veranderen. Bijvoorbeeld door je brein te trainen of te kijken waarom je eet. Als je dat doet ga je je anders voelen en stopt je trek automatisch, zonder dat je er wat voor hoeft te doen ?
Het klinkt misschien raar, maar mijn eetbuien zijn helemaal niet specifiek voor ongezond eten, ik eet juist eigenlijk bijna altijd gewoon gezonde dingen. Veel ongezonde dingen vind ik gewoon niet lekker, en ik krijg daar dus ook niet dat genot en die dopamineshot van waar je over vertelt. Maar in zo’n eetbui blijf ik gewoon maar van alles eten omdat ik alles lekker vind en daar ook genot van ervaar. Ik vind het dus ook lastig om een verbinding te leggen met de video’s waarin je het hebt over super veel suiker en ongezonde dingen eten, en ik heb dus ook niet zo goed een idee hoe ik het moet aanpakken. Ik ben er al wel achter dat mijn eetbuien meestal gebeuren op momenten dat ik (veel) stress of intense emoties ervaar, maar hoe ik het concreet moet aanpakken vind ik ontzettend lastig… En is het überhaupt hetzelfde als de eetbuien waar jij het over hebt?
Heel herkenbaar en zovaak geprobeerd groenten eiwitten om je maag te vullen omdat ik denk dat ik trek heb. Maar het werkt niet want mijn hersens willen iets met suiker of vet daar krijg ik weer een rotbui van en uiteindelijk zwicht ik toch..om mij daarna vol te proppen en mijzelf weer erg zwak te vinden
Precies! Als je eenmaal ergens trek in hebt dan gaat niks anders die behoefte vervullen ?
Gisterenavond lag ik met mijn vriend in de zetel, terwijl hij een zakje chips nam. Ik had ook nog wel zin in iets, dus nam wat komkommer. Want chips is ‘slecht’ en ‘nu ben ik toch wel flink aan het zijn’. Op die moment was ik dus best blij met mijn keuze, maar vandaag heb ik zoiets van ‘Ik ben al flink geweest door geen chips te eten, nu mag ik echt wel een frietje eten vanavond’. Waarna ik me waarschijnlijk weer opgeblazen en slecht voel, maar toch, altijd toegeven (zoals bij de chips) kan toch ook niet? 🙁
Ik probeer inderdaad wel eens iets gezonds te pakken bij zin in iets lekkers. Dat helpt wel even, maar meestal moet er toch nog iets lekkers achteraan. Vaak wel pas veel later, maar ik voel me dan toch niet genoeg verzadigd. En op het moment zelf voel ik een soort euforie, maar die ook weer heel snel weg is en dan volgt de dubbele schaamte. Heb ik meteen een echte eetbui, daarmee bedoel ik, meteen zoet en suiker, dan voel ik schaamte. Maar probeer ik eerst iets gezonds en als me dat dan niet lukt om me ervan te weerhouden voel ik het dubbel. Maar dit gezegd zijnde kan ik wel zeggen, dat mijn brein op dag 5 al minder bezig met en onrustig is naar snaaien. Het scheelt wel dat wij nu aan het kamperen zijn en dan heb ik er nagenoeg geen last van. Ik eet wat lekkers af en toe zonder scrupules en zonder dat er teveel mee bezig ben. Dus het kan wel. Hopelijk zet het zich voort…
Ik heb weleens iets anders genomen dan al dat suiker… maar uiteindelijk at ik dan wat “gezonds” en daarna alsnog allemaal suikers enzo…
Ik gun mezelf op z’n tijd (eigenlijk elke dag…) wat lekkers in kleine beetjes (chocola, drop, wijn, zoutjes bijv), dat maakt dat ik extremiteiten (niks mogen of alles willen) gaandeweg de jaren (was heel lang proces) steeds minder nodig had. Af en toe overkomt het me nog wel dat ik overeet en dat accepteer ik dan maar. Plannen met ‘vanaf nu ga ik het helemaal anders doen’ laat ik fijn komen en weer gaan, wetende dat ik het nog geen dag volhoud. Eigenlijk gaat het zo al jaren goed :-)!