Wat zijn de kosten van een eetbui?

Mijn vriend was verbaast toen ik besloot om € 4500 uitgegeven aan coachingstraject van drie maanden, om me te helpen eindelijk mijn problemen vanuit de kern op te lossen. Ik weet het € 4500 is veel geld, maar ik weet ook hoe ongelofelijk veel het me kost om eetbuien te hebben. Wat eetbuien mij gekost hebben is ongelooflijk veel! En ik weet ook….

Eetbuien kosten me niet alleen financieel ongelofelijk veel, eetbuien kosten me ook emotioneel ongelooflijk veel.

 

Schuld van een eetbui

Na een eetbui heb je een ongelofelijk schuldgevoel, toch? Maar wat eetbuien hebben gekost was niet alleen het hebben van een gevoel van schuld, het kostte mij geld!

Toen ik op mijn 8ste begon met emotie-eten at ik voornamelijk brood met honing. Financieel was dat natuurlijk niet heel prijzig. Dat was maar goed ook, want met het zakgeld dat ik toen kreeg zou ik niet de eetbuien kunnen financieren die ik later had.

Ik viel door de mand

Toen mijn ouders begonnen te merken dat ik toch in mijn eentje per dag wel een heel brood en een hele pot honing leeg at, was het tijd voor een nieuwe tactiek. Gelukkig had ik tegen die tijd al een baantje, en kon ik naar de winkel gaan om mijn eetbuien te bevredigen. En aangezien ik toch zelf verantwoordelijk was voor het kopen van mijn snaaiwerk ging ik langzamerhand steeds lekkerdere dingen aanschaffen. Ik kocht gebakjes, soms hele taarten, ijs, snoep, koek. Uiteindelijk kon een eetbui mij je al snel zo’n € 30 kosten.

Is emotie-eten duurder dan roken?

Ik had zo’n 5 keer per week een eetbui (sommige dagen lukte het me inderdaad om me aan mijn eigen regels te houden) maar niet voor elke eetbuien hoefde ik naar de winkel. Soms kon ik vanuit de voorraadkast mijn innerlijke leegte vullen. Toch ging ik zeker wel drie keer per week naar de supermarkt omdat ik niks in huis gehad. En, als ik me echt superrot voelde, bestelde ik gewoon via thuisbezorgd een paar pizza’s en twee potten Ben & Jerry’s. Ik denk dat ik al snel voor meer dan € 60 per week snoepte.
Ik besteedde dus meer dan € 3000 euro per jaar aan eetbuien. Dat dan zo’n 20 jaar volhouden betekent dat ik waarschijnlijk zo’n € 60.000 heb besteed aan snoep! En dan zeggen ze dat roken een dure verslaving is 😱. Kortom; wat eetbuien mij gekost hebben was absurd veel geld!

Het kostte mij belachelijk veel!

Als ik het zo uitreken dan klinkt het echt belachelijk om € 60.000 aan snoep uit te geven. Maar geloof me: als ik er eerder mee had kunnen stoppen had ik dat zeker gedaan! Elke dag besloot ik om geen eetbui te hebben. Keer op keer besloot ik om te stoppen. En 25 jaar lang is het me niet gelukt! Als ik anders had gekund dan had ik het echt wel anders gedaan. Dus ja, ik besef dat € 4500 voor een coachingstraject van drie maanden veel geld is, maar het hebben van eetbuien heeft me veel meer gekost. En niet alleen financieel….

Emotie-eten kostte me mijn geluk!

Mijn gevecht tegen eten overschaduwde alles in mijn leven. Ik kon nergens van genieten en was continu bezig met niet eten, of wel eten.

De zelfhaat die ik voelde als ik een eetbui had beïnvloedde ook mijn relatie. Ik was nors en ongelukkig, en als ik behoefte had aan een eetbui hoopte ik dat mijn vriend weg zou gaan, zodat ik een eetbui kon hebben. Ik voelde me schuldig tegen over hem omdat ik een geheim had dat hij niet kende. Ik voel me dik en lelijk, waardoor ons seksleven leven volledig naar de haaien ging.

Het gevecht tegen eten kostte me mijn succes

Mijn dagelijkse gevecht tegen eten beïnvloedde mij ook op mijn werk. Ik voelde me teleurgesteld en gefrustreerd en veroordeelde mezelf als coach. Hoe kon ik andere leren een gelukkig leven te creëren terwijl ik zelf zo diep ongelukkig was?

Mijn eetbuien en continue diëten kostte me mijn vriendschappen

Ook mijn vriendschappen gingen onder door aan mijn gevecht tegen eten, en het gevecht tegen mezelf. Als ik op dieet was wilde ik niet uit eten,  ik wilde geen koffie drinken, ik wilde niet ergens borrelen of een terrasje pakken. Het resultaat was dat ik me steeds meer ging terugtrekken en niet echt kon genieten van de contacten die ik wel had.

Dun, sexy en ongelukkig

Het bizarre is dat de meest ongelukkige periode in mijn leven ook de periode was dat ik het meest dun was. Ik had maatje 34 en vaak kon ik in winkel zelfs geen kleren vinden die mijn pasten omdat alles te groot was. Het. was een periode in mijn leven dat ik ongelofelijk veel stress gehad en zeer depressief was. Eindelijk viel ik af en het kost me geen moeite. Pas toen ik uit die depressie kwam realiseerde ik me dat het dun zijn maar absoluut niet gelukkig had gemaakt.

Hoe erg kan ik mezelf voor de gek houden?

Mijn eetbui-dieet patroon even meer gekost omdat mijn lief is. De enige reden dat ik elke dag opnieuw besloot om de regels weer aan te trekken en nog strenger te zijn voor mezelf was de overtuiging dat ik gelukkig zou worden als het me eindelijk zou lukken om dit vol te houden. Ik kan je vertellen: 

Die regels en het gevecht tegen emotie-eten hebben er 25 jaar lang zeker niet voor gezorgd dat ik gelukkig was!

Pas nu ik eindelijk gestopt ben met vechten tegen mijn eetbuien kan ik geluk ervaren en elke dag voelen dat ik in vrijheid leef!

 

Liefs Rose 

Heb je het lef om in het commentaarveld te delen wat je eetbuien jou kosten…

Wat kost emotie-eten je financieel?

Heb je enig idee hoeveel je gemiddeld per dag, week, maand, jaar of ever aan je eetbuien hebt besteed?

Wat hebben je eetbuien jou emotioneel gekost?
Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

P.S.
Ik vind het niet altijd even makkelijk om mijn eigen verhaal te delen. Ook bij mij zit er een groot stuk schaamte op het leven dat ik heb geleefd en het gedrag dat ik heb vertoond. Toch motiveert de steun die ik van mijn lezers krijg me om te blijen schrijven. Dagelijks krijg ik berichten van emotie-eters die zich herkennen in mijn verhalen en geïnspireerd worden door mijn teksten. Als ik door mijn shit te delen ook maar 1 emotie-eter kan helpen het gevecht tegen eetbuien te overkomen dan is het mij al mijn schaamte waard. Daarom wil ik je vragen? Ken jij nog vrouwen die last hebben van emotie-eten? Deel mijn site dan met hen. Misschien vinden ze hier de inspiratie en tips die ze nodig hebben om ook hun gevecht met emotie-eten te kunnen stoppen.